Nederland op een na duurste land voor autobezitters

Autobezitters in Nederland betalen een vermogen op jaarbasis aan autobelastingen. Volgens een artikel in het FD betaalt de Nederlandse autobezitter jaarlijks ongeveer 3000 tot 4000 euro aan autobelastingen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Duitse denktank DIW. Alleen autobezitters in Denemarken betalen meer dan Nederlandse autobezitters.

 

Veel belasting vooral bij aanschaf

De belastingen gaan vooral voor het grootste deel op rekening van de Belastingdienst bij aanschaf van een auto in Nederland. In Nederland is dit gebaseerd op de catalogusprijs en de CO2-uitstoot. Er zijn veel verschillen bij de dertig onderzochte Europese landen. De landen hebben ook verschillende belastingstelsel. In heel veel anderen is de aanschafbelasting gebaseerd op de cilinderinhoud.

 

In Nederland ook veel belasting bij bezit

Maar behalve de aanschafwaarde betaal je in Nederland ook natuurlijk veel op het bezit van een auto in Nederland. En in andere landen om ons heen is dit vooral geregeld op basis van het gewicht van het voertuig. Niet altijd natuurlijk! Er zijn ook landen waar dit geregeld is basis van het motorvermogen of de leeftijd. Onder de autobezitters in Nederland worden vooral de Dieselrijders in Nederland het zwaar belast.

Heb je vragen als ondernemer bij het aanschaf van een auto? Neem dan contact op met een van de adviseurs van Boga Administratiekantoor.