In 2020 kunt u nog belastingvrij schenken aan uw kinderen of iemand anders

Als u dit jaar nog iets wilt schenken, moet u dat voor 1 januari 2021 te doen om zo deels of helemaal gebruik te maken van de jaarlijkse vrijstelling in de schenkbelasting. Als u uw kinderen, kleinkinderen of anderen een schenking wilt doen moet je hierover tot ongeveer 40% belasting over betalen. U kunt dit deels dus voorkomen. Afbeelding van StartupStockPhotos via Pixabay

Jaarlijks kunt u op dit moment nog € 5515,- per kind schenken. Het gaat dan om een belastingvrije schenking aan uw eigen kinderen. Dit komt ook het meest voor. U kunt dit ook jaarlijks blijven herhalen als u maar rekening houdt met het maximale bedrag van € 5515,-.

bedrijf starten boekhouder nodig

Hoeveel mag je schenken aan kinderen?

Voor uw kinderen kunt u gebruik maken van de eenmalige specifieke vrijstelling door eenmalig € 26.457 te schenken. Uw kind moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Dit kunt u doen aan meerdere kinderen. Als het geld wordt gebruikt voor een dure studie dan wordt dat bedrag zelfs vrijgesteld tot een bedrag van eenmalig € 55.114.

Eenmalige specifieke vrijstelling schenken bij aankoop eigen woning

Ook als u wilt schenken ten behoeve van een aankoop van een eigen woning zijn er veel voordelen. In 2020 is een schenking voor aankoop van een eigen woning vrijgesteld tot een bedrag van € 103.643. Niet alleen de kinderen kunnen hiervoor in aanmerking komen. Ook uw kleinkinderen komen in aanmerking in 2020. Ook hier geldt dat uw kind of klein kind tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Er bestaat geen specifieke fiscale vrijstelling voor het schenken van grote bedragen aan kleinkinderen. De jaarlijkse algemene vrijstelling bestaat nog wel. In 2020 kunt u belastingvrij € 2208,- schenken aan uw kleinkinderen. Indien dit bedrag hoger uitvalt, dan geldt er voor hen wel een lager belastingtarief.

kvk eigen bedrijf als zzp