Voorbereiden op de BTW-verhoging van 6% naar 9%

Het lage bedrijf btw-tarief wordt per 1 januari 2019 verhoogd van 6% naar 9%. Dit lijkt misschien nog ver weg, maar toch is dat niet zo. U dient zich goed voor te bereiden en tijdig wijzingen door te voeren om zo geen eventuele verrassingen tegen te komen. De Belastingdienst adviseert ondernemers ook om tijdig te beginnen met het voorbereiden op de Btw-verhoging. Er is zelfs een campagne waarbij de ondernemers informatie krijgen over de aanstaande btw verhoging. (foto: pixabay.com). Alle horecazaken, kapperszaken en ook supermarkten moeten hun kassasystemen aanpassen vanaf 1 januari 2019.

In de Wet op de omzetbelasting 1968 is er bepaald dat een aantal leveringen en diensten belast zijn tegen het verlaagde btw-tarief. U kunt dan denken aan de levering voedingsmiddelen of  een kapperszaak.

Waar moet u op letten?

Een offerte dat voor 31 december 2018 uitgevoerd aangeboden wordt maar na 31 december 2018 wordt uitgevoerd zal al tegen het nieuwe verlaagde tarief aangeboden moeten worden. Uw boekhouding en kassasystemen moet natuurlijk ook voor 1 januari 2019 aangepast worden, zodat alle berekeningen hier rekening mee houden. Op deze manier kunnen vanaf 1 januari 2019 eventueel andere prijzen worden gehanteerd en 9% btw in rekening gebracht worden.

Gaat u meebetalen als ondernemer?

Het is ook belangrijk om na te denken over de nieuwe prijzen. Gaat u als ondernemer mee betalen om de btw-verhoging van 9% te compenseren of gaat u dit volledig afwentelen op uw klanten. Als ondernemer moet u hier dus goed over nadenken om uw nieuwe prijzen niet enorm te verhogen.