Vanaf 3 juli 2021 verbod op plastic bestek en rietjes in Nederland en Belgie

Vanaf 3 juli 2021 komt er een verbod op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, vorkjes, lepels en borden die voornamelijk gebruikt worden in de horeca en levensmiddelenbranche. Dan komt er namelijk een verbod dat geldig is in alle Europese landen.  (Foto: Pixabay)

Verbod op plastic vorkjes en lepels in de horeca

In 2018 was er al een akkoord bereikt door het Europees Parlement en de EU-landen om een verbod in te stellen voor producten die het meest in het milieu terechtkomen en waar wel betaalbare alternatieven voor zijn. Er komt een verbod op meer producten dan alleen op plastic wegwerpartikelen. Hieronder een lijst van alle producten die per 3 juli 2021 verboden zijn in de EU en een update inzake statiegeld:

  • Drank- en voedselverpakkingen van piepschuim
  • Drank- en voedselverpakkingen van roer- en wattenstaafjes
  • Op flesjes minder dan 1 liter komt 15 cent statiegeld
  • Horeca en kleine bedrijven hoeven de flesjes niet te verzamelen

 

 

Fabrikanten gaan meer betalen aan afvalverwerking

Fabrikanten van sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen moeten dan ook meer betalen aan de afvalverwerking van het door hun geproduceerde zwerfafval.

CO2-reductie van 3,4 miljoen ton

Met het verbod zal er naar schatting door de consument 6,5 miljard euro bespaard worden vanwege het hergebruik en het verduurzamen van producten. Mede dankzij het verbod zal er ook een CO2-reductie van 3,4 miljoen ton gerealiseerd worden.