Camera’s snelwegen mogen niet gebruikt worden tegen zakelijke rijders

De Belastingdienst mag de camerabeelden van snelwegen niet gebruiken om te controleren of zakelijke rijders niet te veel hun auto prive gebruiken. Dit kan amper zonder de privacy te schaden. Volgens verschillende bronnen stopt de fiscus dan ook per direct met deze praktijk. 

Camerabeelden snelwegen mogen niet gebruikt worden

De Hoge Raad bepaalde in 2017 al dat de Belastingdienst te ver ging door de camerabeelden te gebruiken om te bewijzen dat een zakelijke auto te veel prive werd gebruikt. De Belastingdienst heeft ook intern onderzoek gedaan en concludeert hetzelfde. Volgens de Belastingdienst was het niet mogelijk om de camerabeelden zo te plaatsen zonder de privacyregelgeving te schenden.

Boekhouder in Arnhem

boekhouder in Arnhem

500 kilometer zakelijk rijden zonder bijtelling

Een zakelijke rijder mag in Nederland 500 kilometer per jaar in zijn auto rijden zonder bijtelling hoeven te betalen. De Belastingdienst controleerde voorheen alle kentekens door middel van ‘flitscontroles’ en werden alle kentekens vastgelegd. Door de foto’s te analyseren kan de Belastingdienst precies achterhalen waar, wanneer en hoeveel er met een zakelijke auto wordt gereden. Het bewaren van deze gegevens is een te grote inbreuk op de privacy van miljoenen Nederlanders, waardoor de Belastingdienst er dus ook per direct mee stopt.

Met allerlei andere controle-instrumenten zal de Belastingdienst controle blijven uitvoeren op het privégebruik van een zakelijke auto. Zoals bedrijfsbezoeken of boekonderzoeken. De camera’s langs de snelwegen kunnen niet meer gebruikt worden. Wel zullen de camerabeelden nog wel gebruikt worden voor de motorrijtuigenbelasting.

Mocht je vragen hebben over een bijtelling voor jouw zakelijk te rijden auto. Of heb je advies nodig bij het starten van een nieuwe bedrijf neem dan contact op met een van onze medewerkers.

Administratiekantoor in Arnhem