Belastingdienst gaat camera’s gebruiken in strijd tegen belastingontduiking

De Belastingdienst komt met maatregelen om automobilisten die motorrijtuigenbelasting (MRB) ontduiken vanaf 2019 opsporen met camerabeelden. Het gaat dan voornamelijk om beelden die gemaakt worden op de openbare weg. het wetsvoorstel hierover werd ook bekendgemaakt Prinsjesdag.

Speciale Elektronische Camerabeelden

Met speciale Elektronische Camerabeelden wilde Belastingdienst vanaf 1 januari 2019 alle kentekens scannen die ze op de openbare weg tegenkomen. Hier wordt de ANPR-technologie voor gebruikt. Behalve camera’s op scanauto’s zullen ook flitspalen gebruikt worden om gegevens te verzamelen.

Boekhouder Arnhem 

Rijden met een groene teken

De Belastingdienst wil vooral op zoek gaan naar overtreders omdat ze onterecht gebruik maken van bepaalde regelingen. Soms hebben bedrijven of particulieren een auto geschorst en rijden er gewoon mee rond, terwijl dit niet is toegestaan. Onterecht rondrijden met een groene kenteken om gebruik te maken van de handelaarsregeling wordt dan ook onderzocht.

Gegevens worden verzameld en verwerkt

Met het ANPR-systeem kan de Belastingdienst heel veel achterhalen. Het kenteken, datum, het tijdstip en de locatie van de auto wordt verzameld en verwerkt. met deze maatregelen verwacht de Belastingdienst ongeveer 10 miljoen euro binnen te halen. Omdat de beelden gebruikt gaan worden om belastingontduiking tegen te gaan zal de Autoriteit Persoonsgegevens geen bezwaren hebben voor het maken en verzamelen van deze beelden.

Belastingadviseur Arnhem