De BTW gevolgen van BREXIT voor Arnhemse bedrijven

Het is nu niet meer terug te draaien. 29 maart 2019 is het dan eindelijk zover. Het Verenigd Koninkrijk treedt dan uit de Europese Unie. Dit heeft ook invloed op Arnhemse bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk.

Oproep van Belastingdienst

Arnhemse bedrijven hebben samen met andere bedrijven een oproep gekregen van de Belastingdienst om zich voor te bereiden op Brexit. Brexit zal grote gevolgen hebben voor de BTW omdat alles goed was geregeld.

boekhouder arnhem nijmegen

Nul-tarief op dit moment voor Verenigd Koninkrijk

Op dit moment leveren bedrijven aan het Verenigd Koninkrijk tegen het nultarief bij verkoop van goederen. Er is wel een voorwaarde dat bij de afnemer in het Verenigd Koninkrijk sprake is van intracommunautaire verwerving. Na de Brexit is er geen sprake meer van intracommunautaire transacties maar gewoon van import in het Verenigd Koninkrijk en export uit Nederland. Import en export kan alleen bij goederentransacties en niet bij diensten.

Op grond van artikel 9, lid 2 onderdeel b Wet OB jo. Tabel II post a2 is de uitvoer van goederen belast tegen het nultarief. Anders dan bij intracommunautaire leveringen is het nultarief ook van toepassing als de afnemer geen ondernemer is maar een particulier.

administratiekantoor nijmegen arnhem