Vanaf 1 januari 2020 komt er een nieuwe kleine ondernemersregeling

De kleine ondernemersregeling, ook bekend als KOR, gaat vanaf 1 januari 2020 veranderen. Bedrijven kunnen dan kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) als ze in Nederland gevestigd zijn en niet meer dan € 20.000 euro omzet in een kalenderjaar hebben. Er zijn natuurlijk belangrijke verschillen tussen de nieuwe en oude KOR regeling. Als bedrijf dien je voor 20 november een keuze te maken of je wel of niet meedoet met de nieuwe regeling.

boekhouder arnhem 

Korting op btw verdwijnt bij nieuwe kleine ondernemersregeling

In de nieuwe kleine ondernemersregeling vervalt de korting op de btw. Dat bedrag kan vanaf 2020 niet meer teruggevraagd worden. Voorheen kon je van het te betalen btw dat minder was dan € 1.883,-niets of maar een gedeelte betalen. Dat vervalt dus per 1 januari 2020. De ontheffing van de administratieve verplichtingen vervalt ook. Hieronder lees je meer hierover en geven we een voorbeeld inzake een administratieve verplichting. De nieuwe regeling is een vrijstelling voor de BTW.

Omzet niet hoger dan 20.000 euro, geen btw meer

De belastingdienst kijkt vanaf 1 januari 2020 naar de hoogte van de omzet. Deze mag niet hoger zijn dan € 20.000 euro. In de oude regeling deed je nog wel een btw-aangifte. In de nieuwe regeling verandert dit en doet u geen aangifte meer. Die verplichting vervalt dan ook voor een btw-aangifte. Je hoeft ook geen btw facturen meer te sturen. En voor de btw hoeft u zelfs geen factuur meer te zenden, wat in de oude regeling ook gewoon verplicht was.

Van te voren doorgeven als je omzet toch hoger wordt

Als je omzet groeit naar boven de € 20.000 kun je niet meer meedoen met de nieuwe KOR. Vanaf dat moment ben je weer verplicht om klanten btw-facturen te sturen omdat je meer omzet hebt dan de € 20.000 euro. En dat moet je dan weer snel doorgeven aan de belastingdienst met het afmeldformulier.

Heb je vragen over de kleine ondernemersregeling of ga jij ook een binnenkort een bedrijf beginnen? Neem dan contact op met Boga via info @boga-advies.nl of 026-3633667. De koffie staat altijd klaar en de medewerkers staan u graag te woord.

zzp zorgkantoor administratie