Steunpakket voor ondernemers tot in zomer 2021 en fors kleiner

Het AD en de Telegraaf hebben via anonieme bronnen vernomen dat het nieuwe steunpakket waar het kabinet aan werkt door zal gaan tot de zomer in 2021. De NOW-regeling voor medewerkers (90% uitbetaling lonen bij NOW 1) gaat mogelijk verdwijnen. 

Vergoedingen voor ondernemers veel lager

Dezelfde anonieme bronnen melden dat het nieuwe pakket zal starten vanaf 1 oktober en gaat lopen tot in de zomer van 2021. De vergoedingen worden veel lager en niet alle bedrijven zullen door de strengere regels in aanmerking komen. Maar het is nog alles behalve zeker omdat er nog veel gesprekken gevoerd gaan worden met onder andere werkgevers en vakbonden.

Verlies van 20% mogelijk niet meer voldoende

Eerst was een verlies van minimaal 20% al voldoende om in aanmerking te komen voor een regeling. Dit zal naar verwachting verhoogt worden naar minimaal 30%. Bedrijven kwamen in aanmerking voor een vergoeding van 90%, terwijl dat ook afgebouwd gaat worden naar 80% en zelfs daarna 60%. Bedrijven kunnen wel straks dan makkelijk banen schrappen als compensatie.

De andere belangrijke regelingen zoals de TOZO (Tijdelijke Overbruggelingsregeling Zelfstandig Ondernemers) en de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) zullen naar alle waarschijnlijkheid in dezelfde vorm blijven.