3 belangrijkere veranderingen voor ondernemers in 2019

In 2019 zijn er drie belangrijke veranderingen voor ondernemers waar we aandacht aan willen besteden. Tijdens Prinsjesdag (2018) zijn belangrijke aanpassingen doorgevoerd die kort willen delen.

Verliesrekening terug naar 6 jaar

De verliesverrekeningsperiode in box 2 wordt verkort van negen naar zes jaar. Dit gaat voor het eerst in vanaf 2019. De verliezen van 2016 tot 2018 komen nog wel in aanmerking voor de regeling dat de verliezen 9 jaar lang verrekenbaar zijn. De Belastingdienst wil ondernemers stimuleren om winst te maken. Als een onderneming na zeven jaar nog steeds geen winst maakt is het niet levensvatbaar. Deze inperking geldt ook voor de VPB.

boekhouder in Arnhem

Verhoging BTW-percentage

De verhoging het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent is ingegaan per 1 januari 2019. Met de aangepaste en hogere btw-hefing wil het kabinet de belastingdruk verleggen van arbeid naar consumptie.

Auto van de zaak

Volledige elektrische auto krijgt een bijtellingspercentage van 4 procent (Teslataks) tot maximaal 50.000 euro van de catalogusprijs. Alles boven de 50.000 euro valt automatisch in het algemene bijtellingspercentage. De regeling zal in 2022 aangepast worden. Alle elektrische auto’s worden dan belast tegen 22 procent.